Euro 2016 Ιστορία

Euro 2012: Το ιστορικό back to back και τα... 6' της Ελλάδας!

Η παντοκρατορία της Ισπανίας επιβεβαιώνεται ΞΑΝΑ, καθώς γίνεται η πρώτη ομάδα στην ιστορία με back to back Euro! Η προτελευταία μεγάλη παράσταση της Ελλάδας και το... εξάλεπτο τρέλας!

Δεν θα μπορούσε να φωνάξει πιο εμφατικά πως είναι η απόλυτη κυρίαρχος στο ευρωπαϊκό (και παγκόσμιο εκείνη την περίοδο) στερέωμα! Τέσσερα χρόνια αφότου κατέκτησε το δεύτερο Euro στην ιστορία της (2008) κι ενώ ενδιάμεσα μεσολάβησε το τρόπαιο στο Μουντιάλ (2010), η Ισπανία φτάνει σε μια ιστορική επίδοση στα χρονικά του ποδοσφαίρου!

Το 2012, στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας «σκοτώνει» ΞΑΝΑ τον οποιοδήποτε βρίσκεται στο δρόμο της και κάνει το πρώτο back to back στον θεσμό, μετρώντας πλέον τρεις σερί μεγάλους τίτλους, επιδόσεις που την χρίζουν παντοκράτορα!

Μπορεί κατά τη διάρκεια του τουρνουά, η ομάδα του Ντελ Μπόσκε να «κατηγορήθηκε» για βαρετό ποδόσφαιρο, αλλά... ποιος ασχολείται μ' αυτό στο τέλος της ημέρας κι όταν η κούπα έχει σηκωθεί στον ουρανό από τον Κασίγιας; Η ιστορία έγραψε και αυτή η παρέα παικταράδων μπήκε στο πάνθεον, έστω κι αν μόχθησε αρκετά.

inner

Η πρώτη φάση της διοργάνωσης ολοκληρώθηκε χωρίς πολλές εκπλήξεις, όπου σχεδόν όλα τα φαβορί επιβεβαίωσαν τον τίτλο τους. Ουσιαστικά μόνο η Ολλανδία δεν πέρασε στα νοκ-άουτ, αλλά με Γερμανία και Πορτογαλία στον όμιλο τα πράγματα ήταν εξ' ορισμού δύσκολα και κάποιος «μεγάλος» θα έπρεπε να αποχωρήσει πρόωρα. Μοναδική παραφωνία το ότι οι τουλίπες είχαν τρεις ήττες, αφού έχασαν και από την Δανία. Στην κορυφαία οκτάδα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος βρισκόταν και η Εθνική μας (στην προτελευταία μεγάλη παράστασή της πριν το Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014) μαζί με Τσεχία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Αγγλία και Γαλλία.

inner

Η γαλανόκευκη βγάζει καρδιά στο Euro. Παίρνει ισοπαλία 1-1 με τους οικοδεσπότες Πολωνούς, με τον Σαλπιγγίδη στο 51' να «απαντά» στο γκολ του Λεβαντόφσκι κι ενώ η Ελλάδα έπαιζε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Παπασταθόπουλου. Θα μπορούσε μάλιστα η πρεμιέρα να ήταν ονειρική, αν στο 71' (κι ενώ αποβλήθηκε ο Σέζνι) ο Καραγκούνης δεν είχε νικηθεί από τον Τίτον σε εκτέλεση πέναλτι. Στη συνέχεια έρχεται η ήττα από την Τσεχία (δεν πειράζει, τους νικήσαμε το 2004!) με 2-1, σε ένα παιχνίδι όπου η ομάδα του Σάντος είχε δεχθεί τα δύο γκολ ως το 6', ωστόσο στο νήμα της φάσης των ομίλων, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα «σκοτώνει» την Ρωσία, πανηγυρίζει σπουδαία νίκη με 1-0, χάρη σε γκολάρα του Καραγκούνη στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους (πήρε το αίμα του πίσω ο τυπάρας) και προκρίνεται στα προημιτελικά. Αντίπαλος εκεί η ισχυρότατη Γερμανία. Κι όμως! Για... 6' πιστέψαμε το όνειρο, πιστέψαμε στον απόλυτο θρίαμβο, πιστέψαμε πως ο Θεός είναι μαζί μας: Τότε που ο Σαμαράς ισοφάρισε τα πάντσερ! Ήρθε, όμως, γρήγορα-γρήγορα (στο 61') ο Κεντίρα να μας κόψει τα πόδια (κάνοντας το 2-1), προτού εν τέλει... πέσουμε με ψηλά το κεφάλι, με τον Σαλπιγγίδη να διαμορφώνει το τελικό 4-2 και την Μέρκελ να πανηγυρίζει στις εξέδρες.



Στα ημιτελικά προχωρά η Ισπανία, που υπέταξε με δύο γκολ του Τσάμπι Αλόνσο την Γαλλία (2-0), η Πορτογαλία, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να πετυχαίνει το μοναδικό τέρμα κόντρα στην Τσεχία (1-0), η Γερμανία (4-2 την Ελλάδα) και η Ιταλία η οποία παίρνει το εισιτήριο κόντρα στην Αγγλία (4-2 στα πέναλτι).

Φούριας ρόχας και σκουάντρα ατζούρα είναι οι δύο φιναλίστ του Euro. Στους πρώτους βγαίνει η... ψυχή απέναντι στους «κοντοχωριανούς» τους και χρειάζονται τη διαδικασία των πέναλτι για να προκριθούν στον τελικό, ενώ με τον Μπαλοτέλι να εκτελεί δις την Γερμανία, οι γείτονές μας πέρασαν πιο θριαμβευτικά.

Στην μάχη του τίτλου, όμως, η Ισπανία δεν είχε όρεξη για περιπέτειες και έκανε την πιο εντυπωσιακή της εμφάνιση στο τουρνουά. Νταβίντ Σίλβα στο 14' και Ζόρντι Άλμπα στο 41' δίνουν ισχυρό προβάδισμα στους πρωταθλητές Ευρώπης, ενώ η κατάρρευση των Ιταλών και τα τέρματα των Τόρες (84'), Μάτα (88') δίνουν διαστάσεις θριάμβου στο τρίτο Euro της ιστορίας τους, με τον «εγκέφαλο» Ινιέστα να αναδεικνύεται MVP της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x